Iedereen heeft in zijn leven wel momenten dat hij of zij onzeker is. Soms kunnen andere je helpen om dit te verminderen en soms verminderd dit ook gewoon omdat je ouder wordt. 

Sinds 2018 heb ik mijn verzorgende diploma en begon ik eigenlijk gelijk met werken. Eerst in de ouderenzorg, maar al snel ben ik naar de gehandicaptenzorg gegaan. 

Uiteindelijk in 2019 kwam ik op een doof/blinden groep met ouder wordende cliënten. Dit was al een aparte manier van communiceren omdat ze je of niet kunnen zien, niet kunnen horen of beide. Ik was op dit moment al bezig met mijn verpleegkundige opleiding.

Ik had het naar mijn zin op deze groep en ik had doelen voor ogen, ik wilde op dat moment graag de ambulance op en daar wilde ik voor gaan. Ondanks dat ik echt nog wel onzeker over mijzelf was en veel over mijn eigen kunnen twijfelde. 

In februari 2021 had ik met mijn werkbegeleider en praktijkopleider een gesprek. Zij vonden dat ik het goed deed, dat ik aan het groeien was en we maakte afspraken wat ik voor de komende periode moest laten zien. Deze werkbegeleider ging weg in maart. Hierdoor kreeg ik een vervanger, een collega niveau 3 ging mij verder begeleiden. Officieel mocht dit niet omdat ik voor een niveau hoger leerde, maar voor examens had ik iemand van een andere groep.

In mei had ik een gesprek met mijn nieuwe werkbegeleider. Zij vertelde mij dat ik misschien verlenging nodig had en dat ik moest gaan nadenken wat ik wilde. Ook vond zij dat het misschien wel handig was om met mijn praktijkopleider erbij in gesprek te gaan. 

Op dat moment werd eigenlijk mijn werkplek waar ik het naar mijn zin had, een werkplek waar ik niet meer naartoe wilde. Ik had een gesprek wat mij tot op de dag van vandaag nog steeds raakt. Zij vertelde mij in dit gesprek dat ik mijn werk niet goed deed, dat ik beter kon stoppen met de opleiding. Ze vond dat ik eerst meer moest gaan werken om ervaring op te doen en moest werken aan mezelf (dit in het kort vertelt). Mijn werkbegeleider vroeg zich af hoe ik mijn niveau 3 diploma heb gehaald. 

Uiteindelijk ben ik verder gaan zoeken, want mijn werkplek stopte mijn opleiding en ik wilde verder. Stoppen is voor mij geen optie en dat staat niet in mijn woordenboek. 

Ik ben toen naar een revalidatieafdeling gegaan, maar hier liep het eigenlijk al snel ook niet soepel. Ik kwam daar in september 2021 maar in februari 2022 moest ik alles af hebben van leerjaar 3. Tegelijkertijd ben je al niveau 3, ben je verantwoordelijk, moet je je eigen plek nog vinden en je nog oké voelen. Ik was niet op mijn plek en voelde mij niet veilig. Ik stond zelfs op het punt om terug te gaan naar mijn oude werkplek, wat eigenlijk niet gezond was.

Maar toen kwam ik via via bij Starlight Care en daar ben ik in april 2022 begonnen. Ik vond dit spannend, willen ze mij wel aannemen als ik al voor de zoveelste keer een werkplek zoek en tegelijkertijd bezig ben met mijn opleiding. Kan ik wel alleen werken, durf ik dat wel. Een hele hoop vragen en onzekerheden. Ik heb altijd gewerkt in een team en had het idee dat ik niet alleen kon werken. Mijn onzekerheid die door hetgeen er bij mijn vorige werkplekken is gebeurd is gekomen, kwam gelijk weer omhoog. 

Ik had mijn onzekerheid maar ging er vanaf moment één vol voor! Ik werd  geholpen en als ik vragen had kon ik bij hen terecht. Dit zorgde ervoor dat ik na een hele korte periode zekerder ben geworden over mijzelf. Ik heb vertrouwen in mijn eigen kunnen en kennis gekregen. Nu durf ik ook op mijzelf te vertrouwen want ik geloof weer in mijzelf! Tijdens een vergadering durf ik te vertellen wat mij dwars zit terwijl ik dat hiervoor nooit durfde en als ik iets signaleer wat anders kan of moet bij een cliënt durf ik dit te benoemen en te organiseren. 

Ondanks dat ik er af en toe nog moeite mee heb, durf ik aan te geven als iets even niet lekker loopt of als ik iets moeilijk vind. Ik durf om hulp te vragen. Ik vond het eng om te zien dat ik mijzelf zo zag groeien in zo’n korte tijd. Ik werk inmiddels bijna een jaar bij Starlight Care en ik heb echt het plezier in mijn werk en de zorg terug gekregen. Hier ben ik echt mijzelf geworden wie ik ben in de zorg, een rustig, lief iemand die de tijd wilt nemen voor iedere cliënt en hier geniet ik ook echt heel veel van!

Ik stond op het punt om te stoppen met mijn opleiding, want er werd zo gedramd dat ik het niet kon dat ik het bijna ging geloven. Er waren momenten waarop ik zelfs dacht  “misschien moet ik de zorg wel uit, misschien is dit niet iets voor mij, maar ja wat moet ik dan? Dit is iets wat ik ontzettend leuk vind en wat mijn passie is’’. Blij toe dat ik niet uit de zorg ben gestapt.

Ja, wat is eigenlijk de reden dat ik dit verhaal vertel. Want leuk is en was het zeker niet!

Ondanks dat mijn vorige werk dingen heeft gezegd en gedaan die niet kunnen en mij veel verdriet hebben gedaan ben ik door gegaan. Ik wil mijn verhaal doen om mensen te inspireren, te vertellen dat een goede en fijne werkplek de helft is van je werkplezier. Ook om aan te geven dat je moet geloven in je eigen doelen en deze niet los moet laten. Er is mij op meerdere manieren en door verschillende mensen vertelt dat het beter is om te stoppen, maar ik heb het niet gedaan. Ik heb mijn doel voor ogen gehouden en dat is mijn verpleegkundige diploma halen en daar helpt Starlight Care mee. 

Niemand kan een doel van je afpakken zolang jij er maar in blijft geloven. Je faalt niet als je hebt gevochten, je faalt als je dit niet hebt gedaan. 

Starlight Care gaf en geeft mij openingen om te leren, om af en toe op een goede manier onderuit te gaan. Het leren ervaren van momenten en hier op terug kunnen komen. Ik ben van een onzeker iemand echt in minder dan een jaar ontpopt tot iemand die in haar eigen kunnen geloofd en dingen durft te ondernemen. Geïnspireerd raakt door andere maar ook creatief in oplossingen kan denken. 

Thuis zien zij mij niet meer als een verdrietig iemand thuiskomen, maar iemand met een hele grote glimlach die vol verhalen thuis komt. Sinds dag 1 heb ik een glimlach op mijn werk en heb ik al hele mooie en lieve cliënten en collega’s mogen ontmoeten. Ik haal energie uit mijn werk in plaats van dat werk mij mentaal en fysiek moe maakte. Ik kan groeien, ik kan mijn doelen behalen en ik kan doen waar ik gelukkig van word. En dat zou iedereen moeten doen!

~ Alina

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

StarlightCare
Average rating:  
 0 reviews