Ken je dat gevoel? Al jaren heb je iets voor ogen, iets specifieks dat je wilt gaan doen of wilt bereiken… Maar hoe je daar moet komen? Geen idee!! En dan plotseling, komen er allemaal dingen op je pad waardoor alles in één keer op zijn plek valt en de weg zichtbaar wordt. Dit is wat mij het afgelopen jaar is overkomen, mijn pad is zichtbaar geworden en sindsdien ben ik hard aan de slag om mijn jarenlange droom te verwezenlijken.

Toen ik in 2017 startte met Starlight Care was ik apetrots. Een grote droom kwam in vervulling: mijn eigen onderneming waarin ik mijn eigen cliënten kon gaan kiezen, mijn eigen werkwijze en beleid kon gaan schrijven. Wat een verademing was dat! 

Al snel merkte ik dat juist mijn ervaring als brus/jonge mantelzorger voor veel cliënten en mantelzorgers als een groot pluspunt werd ervaren. Bij elk kennismakingsgesprek vind ik het erg belangrijk om dit aan te geven en dat ik juist de klik met het hele gezin belangrijk vind. 

Uit eigen ervaring weet ik dat het niet werkt om bij een gezin ondersteuning te bieden terwijl er met een van de gezinsleden geen klik is. Toen ik zelf nog thuis woonde en mijn broer een verpleegkundige had waar ik als “zusje van” totaal geen klik mee had, had dit effect op ons hele gezin. De ontzorging die een zorgverlener in huis zou moeten creëren werd hierdoor voor ons hele gezin juist een belasting. 

In mijn werk als begeleider probeer ik daarom ook altijd naar het gehele gezin te kijken. Doordat ik bij veel cliënten aan huis kom, heb ik veel contact met broers en zussen. Juist het stukje aandacht ook aan hen kunnen geven vind ik heel erg belangrijk. Want naast dat ik de begeleidster van hun broer of zus ben, ben ik ook nog gewoon Charissa, die ook een broer heeft gehad met een lichamelijke handicap. Die zeker open staat om eens te sparren over situaties waar je als zus of broer tegenaan loopt.

Dat laatste heb ik als brus zijnde altijd gemist. Als tiener ging ik nog wel eens naar een Funcare4kids dag. Deze organisatie organiseerde gemiddeld 1 keer in het halfjaar een dag met activiteiten voor brussen. Maar de leeftijdsgenoten die ik daar tegenkwam liepen met heel andere problemen dan ikzelf. Mijn band met mijn broer was super sterk, vaak hoorde ik deze brussen alleen maar klagen over hun broer/zus. Daarnaast waren hier veelal jongeren met een broer/zus met autisme, die sowieso tegen heel andere problemen aan liepen dan ikzelf. 

Ergens heb ik altijd de behoefte gevoeld om meer te kunnen betekenen voor kinderen en jongeren die in dezelfde situatie zitten, als waar ik als brus tegenaan liep. Maar de weg naar hoe ik hier moest komen vond ik altijd maar lastig. De doelgroep is heel specifiek, hoe bereik je deze? Welke opleiding moet ik hiervoor doen? Wat is nu precies hetgeen ik zou willen doen voor deze doelgroep?

In november 2019 liep één van mijn cliënten tegen het opnieuw aanvragen van een pgb-indicatie aan. Als zorgverlener mag ik hier niet in ondersteunen, dus ben ik op onderzoek uitgegaan wie hier wel bij zou kunnen ondersteunen. Natuurlijk is er stichting MEE, maar de wachtlijsten lopen flink op. Toen kwam ik voor het eerst de functie Mantelzorgmakelaar in de polis van de zorgverzekeraar tegen. Naar onderzoek wat deze functie inhield sprak mij dit eigenlijk gelijk aan. “Een dienstverlener die regeltaken overneemt van mantelzorgers en die alle kennis in huis heeft over wet- en regelgeving”. Hierbij kun je dus daadwerkelijk mantelzorgers behoorlijk ontlasten. 

Mijn gedachten gingen gelijk naar mijn eigen jeugd. Als mijn ouders een mantelzorgmakelaar hadden gehad, dan hadden ze een hoop tijd over gehad. Iemand die je gelijk de goede weg wijst in plaats van het bekende kastje-muur verhaal. Iemand die kan ondersteunen bij bezwaar maken, omdat hij/zij weet dat je in je recht staat. Iemand die meekijkt of een situatie wel haalbaar is of dat er extra zorg ingezet moet worden en daar samen met jou een indicatie voor gaat regelen. Iemand die voor mij als jonge mantelzorger gelijk had geweten dat er mogelijkheden op school waren voor aangepaste roosters, omdat niet het zorgen VOOR mijn broer mij moe maakte, maar het zorgen maken OVER mijn broer. Iemand die gezorgd had dat ik niet cursus in cursus uit gestuurd werd, omdat ze op school dachten dat het aan mijn assertiviteit, weerbaarheid, of wat dan ook lag.  

Al die tijd die ze dan over hadden gehad, hadden ze kunnen investeren in ons gezin. En hiermee zeg ik zeker niet dat er bijna geen tijd was voor ons gezin hoor! Want we deden als gezin heus wel leuke dingen samen. Maar elk klein momentje was heel waardevol en genoten we met volle teugen van!! Je leert in zo’n situatie echt genieten van de kleine dingen.

De stap om daadwerkelijk weer naar school te gaan vond ik een lastige. Ik heb mijn werkzaamheden als zzp’er en daar ben ik echt wel druk mee. Maar ergens bleef het weer gaan leren toch knagen. In september 2020 durfde ik, na een liefdevolle schop onder mijn kont van mijn lieftallige man, de stoute schoenen toch aan te trekken en mij aan te melden voor de HBO opleiding Mantelzorgmakelaar. 

Inmiddels ben ik over de helft van de opleiding, die ik in oktober/november van dit jaar hoop af te ronden. De opleiding heeft me nu al zoveel gebracht. Vanuit de opleiding merkte ik al dat ik een goede basiskennis over wet- en regelgeving had, juist die verdieping vind ik heel interessant. Maar het heeft me ook zoveel inzichten in mezelf gegeven. Welke richting wil ik op? Naast dat ik gewoon heel graag mantelzorgers (hoe oud ook!) wil ondersteunen en ontzorgen, wil ik er ook zijn voor de jonge mantelzorgers en brussen. 

En zo kwam naast de mantelzorgmakelaar opleiding ook de opleiding tot onafhankelijk cliëntondersteuner op mijn pad, een mooie aanvulling gaat zijn. 

In verband met mijn opleiding tot mantelzorgmakelaar wilde ik juist met interviews die ik moest gaan voeren, ook jonge mantelzorgers belichten. Zo kwam ik op de brussen facebookgroep terecht. En in april van dit jaar kwam daar het bericht op wat eigenlijk de ideale aanvulling zou zijn voor hetgeen ik nog in al deze functies miste: “Zijn er brussen die geïnteresseerd zouden zijn om brussupporter te worden, hierin ga jij vanuit je ervaring brussen ondersteunen”. Natuurlijk heb ik daar gelijk op gereageerd!!! En naast mijn opleiding tot mantelzorgmakelaar en onafhankelijk cliëntondersteuner ga ik ook deze uitdaging aan!

Want als er één ding is waar ik naar streef dan is dat om al je dromen waar te maken en zoals mijn broer mij dit heeft geleerd: ga je dromen achterna, je kan meer dan je denkt en stel het niet uit, want je weet nooit wat de dag van morgen je zal brengen!

~ Charissa

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

StarlightCare
Average rating:  
 0 reviews