“Hissa samen spelen?”, “Hissa werken morgen?”, “Hissa, Schat!!!!!”. Zomaar wat vragen en opmerkingen die ik tijdens een zorgmoment bij een cliënt heel vaak hoor. Elke keer smelt mijn hart weer als ik bij het dag zeggen een handkus krijg of een hele dikke knuffel.

Het allermooiste aan mijn werk vind ik de interactie die ik heb met al mijn cliënten. Iedereen op zijn eigen niveau. Als ik aan mensen moet uitleggen wat mijn interactie op mijn werk inhoudt, zeg ik altijd dat ik op een dag vier verschillende Charissa’s ben. Ik ga van een jongetje van vier jaar oud, waarbij ik praat over Paw patrol, naar een jonge meid van 19 jaar oud gaan, waar ik weer over de laatste actualiteiten, het halen van je rijbewijs of school praat. Bij elke deur waar ik naar binnen stap laat ik weer een ander stukje van mezelf zien. En met iedereen die ik in de afgelopen jaren heb begeleid, heb ik een hele speciale band opgebouwd.

Dat is dan ook iets wat ik heel erg belangrijk vind in mijn werk, de vertrouwensband. Deze zorgt ervoor dat je elkaar helpt groeien. Want tijdens de begeleiding ben ik niet alleen bezig met mijn cliënten te helpen bij persoonlijke verzorging of hun te begeleiden bij hun ontwikkeling. Maar hun helpen mij net zo goed in mijn eigen ontwikkeling. De onvoorwaardelijke liefde, het vertrouwen dat ze in mij hebben en de positieve blik op het leven inspireren mij elke dag weer.

Wat kan ik trots zijn als één van mijn cliënten weer een doel bereikt hebt. Je leeft heel erg mee met de cliënt, maar ook met zijn directe omgeving. En als het onverwachte in één keer mogelijk wordt, sta ik gewoon weer met tranen in mijn ogen.

Maar het is niet alleen de vertrouwensband met de cliënt die ik heel belangrijk vind. De directe omgeving van de cliënt vind ik net zo belangrijk! Samen bouw je aan de meest ideale situatie en hier heb je elkaar ook echt bij nodig. Dat ouders het vertrouwen hebben dat ik hier een onderdeel van mag zijn vind ik heel erg speciaal.

Hetzelfde geldt voor broers en zussen van cliënten! Doordat ik zelf als brus (zus van een broer met een lichamelijke handicap) ben opgegroeid, weet ik hoe belangrijk het is om voor broers en zussen ook aandacht te hebben. Juist dit vind ik dan ook heel erg leuk om te doen en merk dat hun ook echt op mij aantrekken. Even een praatje over school, over vriendjes of vriendinnetjes krijgen, over het zijn van een brus of gewoon over het nieuws. Het zijn kleine dingen, maar kan zoveel invloed hebben!

Vaak krijg ik van mensen de vraag wat je in je moet hebben om dit werk te kunnen doen, mijn antwoord is dan ook: “Een dosis geduld, humor en een hoop liefde voor anderen en voor het werk”. Elke keer sta ik weer versteld van de liefde die ik van mijn cliënten krijg, wat is mijn werk toch mooi!

~ Charissa

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

StarlightCare
Average rating:  
 0 reviews