De tijd kunnen nemen dat vind ik belangrijk. De tijd nemen om een cliënt echt te leren kennen. De tijd nemen om te kunnen kijken en voelen wat er nodig is van mij, de tijd kunnen nemen voor grapjes en voor persoonlijke aandacht. De tijd kunnen nemen voor zelfreflectie om niet alleen mijn cliënten te laten groeien, maar ook mezelf. De tijd nemen om voor mezelf te zorgen, want ik zelf ben het gereedschap dat ik inzet in mijn werk.

Sinds dat ik zestien ben werk ik met mensen. Ik was leiding van een groep bij scouting, deed oppaswerk en ging als vrijwilliger mee met Wielewaal vakanties. Dit alles deed ik naast mijn studie omdat ik er geen genoeg van kon krijgen. Tijdens mijn studie liep ik stages in de gehandicaptenzorg. Dit waren verschillende dagbestedingslocaties en woongroepen.  De werkdruk lag hoog, maar ik wilde wel kwaliteit blijven leveren. Ik bleef de tijd nemen voor mijn cliënten, terwijl ik deze niet had. Het kon niet anders dan dat ik zelf moest ervaren dat er ook een grens is aan hoeveel je anderen kunt geven. Mijn gevoeligheid is mijn kracht in dit werk, maar ook mijn valkuil.

Omdat ik toch mijn manier van werken niet los wilde laten, ben ik gaan kijken of er ook zorg op andere manieren gegeven wordt. Hiervoor ben ik verhuisd en heb ik de minor Antroposofie gevolgd in Leiden, waarna ik een jaar stage heb gelopen in de antroposofische zorg. Hier ontdekte ik dat de wijze waarop er gewerkt wordt vrijwel hetzelfde is in de reguliere zorg. De antroposofische zorg was dus niet de oplossing voor mijn zoektocht naar werk dat bij mij aansloot. Wat wel bij mij aansloot waren de volgende waarden die ik nu nog dagelijks inzet in mijn werk. Alle drie sluiten ze aan bij het nemen van tijd voor mijzelf en voor de ander.

  • Zo staat gelijkwaardigheid voorop. Als begeleider kun je net zo goed van je cliënten leren, als dat zij van jou leren. Dat ik de mogelijkheid heb om te helpen en te begeleiden maakt niet dat ik een beter mens ben. 
  • Ook de belangen van de cliënt staan voor mij voorop tijdens de zorgmomenten. De zorgmomenten bepalen voor mij een aantal uren van mijn week, voor de cliënten wordt vaak hun hele week bepaald door een ander. Hier houd ik graag rekening mee.
  • De laatste waarde houdt in dat ik zelf mijn eigen gereedschap ben als begeleider. Hiermee bedoel ik niet alleen het gezond houden van jezelf, zoals ik al eerder liet vallen. Hieronder valt voor mij ook het volgen van bijscholingen en het constant blijven onderzoeken naar wat een cliënt nodig heeft. Want wanneer je niet aansluit op de cliënten, bereik je weinig. 

In juni heb ik mijn Social Work diploma behaald en sinds november heb ik het geluk om bij Starlight Care te mogen werken. Ik heb de vrijheid om mijn visie door te kunnen dragen, omdat deze ook aansluit bij bij de visie van Starlight Care. Samen met Charissa en Rogier lukt het mij voor het eerst om de tijd te kunnen nemen en te geven die ik nodig heb in mijn werk. Natuurlijk gaat dit niet altijd vlekkeloos, want ik ben jong en kan nog veel ervaring op doen. Maar de ruimte om aan de slag te kunnen gaan zoals ik heb ontdekt dat bij mij past en de ruimte om mezelf te kunnen ontwikkelen, die is er. Daar ben ik ontzettend blij mee.

~Shauna

 ‘Alleen als je jezelf serieus neemt en herkent wat je te bieden heb, alleen dan kun je anderen serieus nemen en in hun kracht zetten.’- Saar Frieling, docent minor Antroposofie

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

StarlightCare
Average rating:  
 0 reviews