“Alles wat je aandacht geeft groeit” en “Je stijgt boven jezelf uit, als je bereid bent om steeds opnieuw een beetje uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te leren. Alleen zo kun je je volledige potentie benutten en persoonlijk groeien” Werken aan je vitaliteit is heel belangrijk, vooral als je werkt in de zorg.

Als je werkt in de zorg ben je eigenlijk altijd bezig met zorgen voor anderen. Maar om goed te kunnen zorgen voor anderen is je eigen gezondheid en vitaliteit ook heel erg belangrijk. Hoe wil jij zorgen voor een ander als je mentaal niet lekker in je vel zit? Of als je bijvoorbeeld last van je rug hebt? Pas als je zelf zowel lichamelijk als mentaal gezond bent, kun je er voor 100% voor je cliënten zijn. De afgelopen periode zijn we hard bezig geweest met dit onderwerp en hoe we dit het beste kunnen organiseren binnen Starlight Care.

Sporten is altijd een belangrijk onderdeel geweest in mijn leven. Als kind heb ik vele sporten uitgeprobeerd, maar de sport die ik vanaf 10 jarige leeftijd met mijn broer ben gaan doen, rolstoelhockey, is altijd een onderdeel van mijn leven gebleven. Naast het enorme fanatisme dat in mij zit is het ook mentaal echt een uitlaatklep. Het is heerlijk om na een dag werken even te kunnen sporten, je hoofd leeg te maken en even nergens aan te hoeven denken.

In coronatijd heb ik pas gemerkt hoe belangrijk het sporten is in mijn leven. Lichamelijk heeft het veel effect omdat mijn conditie omlaag gaat als ik niet of minder sport, maar ook zeker op sociaal en mentaal niveau maakte het heel veel verschil. Mijn vrienden, die over het algemeen bestaan uit team- en trainingsgenoten van de rolstoelhockey, zag ik een hele periode niet of sporadisch en mentaal kun je zaken veel minder goed van je af zetten en echt even tot rust komen. Dit merk je gewoon terug in je dagelijks werk.

Maar niet alleen voor mij als zorgverlener is het belangrijk om te sporten, ook voor de cliënten die we begeleiden is het heel belangrijk. Bij cliënten die wij ondersteunen bij het sporten merken we dat ze hun eigen lichaam en capaciteiten beter leren kennen. Hierdoor is het veel makkelijker om te werken aan de ontwikkeling van kracht en soepelheid. Hoe fijn is het als jij een transfer vanuit je stoel ineens kan maken? Of een stuk kan gaan wandelen wat eerst niet haalbaar is? Grenzen kunt verleggen die je nooit voor ogen had gezien! Sporten kan in dit geval voor heel veel zelfvertrouwen zorgen. Kortom alles wat je aandacht geeft groeit!

Naast je lichamelijke vitaliteit is, zoals eerder gezegd bij het stuk over sporten, ook je mentale vitaliteit heel belangrijk. Als jij lekker in je vel zit heb je meer energie en kracht om jezelf te ontplooien. Zoals in de citaten bovenaan deze blog staat beschreven: als je investeert in jezelf kun je veel meer dan je zelf denkt. Voor mij is dit ook niet altijd vanzelfsprekend geweest, in mijn middelbare schooltijd werd ik gepest en zat ik mentaal ook helemaal niet lekker in mijn vel. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik heel lang onzeker ben geweest over mezelf, waardoor ik lang niet alles uit mijzelf wist te halen. Gelukkig ben ik de juiste personen op mijn pad tegengekomen, die mij elke dag opnieuw laten zien hoe krachtig ik ben. Zonder deze personen had ik nu nooit gestaan waar ik op de dag van vandaag sta. Want op het moment dat je aandacht geeft aan positieve gedachten gaan dingen veel makkelijker en kun je je volledige potentie benutten.

Binnen Starlight Care zijn we bezig vitaliteit goed te organiseren binnen ons kwaliteitsmanagementsysteem. Dit is belangrijk voor zowel zorgverlener als zorgvrager.

Investeer tijd in zorgen voor jezelf op lichamelijk en mentaal gebied, want het levert je zoveel op!!!

~ Charissa

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

StarlightCare
Average rating:  
 0 reviews